بهداشت دهان با ارتودنسی
هر بار که خوراکی شیرین یا نشاستهای را در دهان میگذاریم، محیط مناسبی برای باکتریهای دهان فراهم میشود.این باکتریها با تولید اسید میتوانند مینای دندان را حل کرده و سبب ایجاد پوسیدگ...ی شوند.
در زمانی که براکتهای ارتودنسی روی دندانها هستند، محل ایدهآلی برای تجمع خردههای غذایی و باکتریها به وجود میآید که میتواند موجب ایجاد پوسیدگی در محل شود. پس باید در مورد خوردن خوراکیهای شیرین دقت بیشتری به خرج دهیم و تا حد ممکن آنها را محدود کنیم. کشمش، بیسکوییت، عسل و میوههای خشک خوراکیهایی هستند که میتوانند احتمال بروز پوسیدگی را در این دوران افزایش دهند.
خوردن خوراکیهای سفت و چسبناک هم میتواند سبب شکسته و یا کنده شدن سیمها و براکتهای ارتودنسی شود. پس در این زمان ازجویدن یخ، آدامسهای سفت،، تافیها، هویج خام، سیب درسته و یا نانهای سفت اجتناب کنید. توصیه شده که میوه، سبزیهای خام و غذاهای سفت را تکهتکه کرده و بعد در دهان قرار دهید.
در روزهای اول نصب براکتها هم، از آنجا که دندانها قدری حساس هستند، بهتر است تا حد امکان ازغذاهای نرم استفاده شود.
همانطور که اشاره شد، براکتها محل خوبی برای تجمع غذاها و باکتریها هستند. اگر این محلها را به خوبی تمیز نکنیم، لثههای ملتهب و خونین، بوی دهان و خطوط سفید رنگ پوسیدگی در اطراف براکتها درانتظارمان خواهند بود. پس حتما بعد ازهر وعده غذا باید دندانها را به خوبی تمیز کرد و همچنین وقت بیشتری را برای مسواکزدن صرف کرد. اغلب در کودکان توصیه میشود که همیشه یک مسواک کوچک همراه داشته باشند تا بتوانند خارج از خانه هم دندانهای خود را تمیز کنند.
بعضی مسواکهای مخصوص هم برای بیماران ارتودنسی ساخته شدهاند که تمیز کردن اطراف براکتها را سادهتر میکند. علاوه بر اینها، استفاده روزانه از دهانشویههای حاوی فلوراید هم ضروری است تا بتوان احتمال بروز پوسیدگی را کاهش داد. نخ دندان هم فراموش نشود. هرچند که استفاده از آن در حالی که براکت روی دندان نصب شده به طور قطع ساده نیست اما با کمی حوصله و تکرار میتوان این کار را انجام داد. البته نخ دندانهای مخصوصی هم به بازار آمده که برای بیماران ارتودنسی ساخته شده و استفاده از آن در این دوران راحتتر است.